Често задавани въпроси
Имате въпрос и нужда от бърз отговор? Прегледайте често задаваните въпроси по-долу, за да научите повече за Hurom Shop BG.
Имате въпрос и нужда от бърз отговор? Прегледайте често задаваните въпроси по-долу, за да научите повече за Hurom Shop BG.
1. КАК ДА ИЗПОЛЗВАМ ДВАТА ВИДА ЦЕДКИ?
Hurom притежава два вида цедки - фина и едра, които се използват според типа на съставките. Използвайте фината цедка с по-малките дупки, когато искате да получите бистър сок или продуктите са твърди и влакнести. Подходяща е за изстискване на ябълки, моркови, грозде, целина и други. Използвайте едрата цедка с по-големите дупки, когато искате сок с повече пулпа или по-гъст сок. Подходяща е за по-меки съставки като: ягоди, киви, праскови и други.
2. КАК ДА ИЗПОЛЗВАМ ЛОСТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ПУЛПАТА?
Регулируемият лост се използва за извличане на всички хранителни вещества от съставките, включително от семената и обелките им. В затворена позиция, лостът помага за изцеждане на меки съставки като ягоди, киви, банани и други. При изцеждане на влакнести съставки или такива със семена, след като контейнерът за изцеждане започне да се запълва, превключете регулируемия лост до полуотворена позиция и оставете така до пълното изцеждане на съставките, за да извлечете пулпата. Можете да усетите лека вибрация, която е нормална.
3. КАК ДА ПОДГОТВЯ ПРОДУКТИТЕ?
Морков: Морковът е много твърд, затова го нарежете на дълги парчета с приблизителен размер на човешки пръст, след което поставете парчетата едно по едно в улея на бункера. Броколи: Нарежете целите глави броколи заедно със стеблата на по-малки парчета. Кейл (къдраво зеле): Вземете две три листа кейл, навийте ги, така че да се поставят лесно в улея на бункера. Ананас: Нарежете ананаса наполовина и отстранете сърцевината. Сърцевината нарежете на малки кубчета и изцедете последна. Магданоз, целина: Ако съставките са прекалено големи, нарежете ги на стръкове с размер около 2-3см.
4. БУНКЕРЪТ НЕ СЕ ОТВАРЯ СЛЕД ИЗЦЕЖДАНЕ:
Hurom изстисква съставките бавно, със скорост 43 оборота в минута, за да получите свеж сок. Ако поставяте продуктите по-бързо, контейнерът може да се претовари и за момент да блокира отварянето на бункера. Ако сте поставили влакнести съставки като целина или съставки, съдържащи малки семена като грозде, превключете регулируемия лост в полу-затворена позиция, след като започне изстискването. Това ще предпази бункера от блокиране. Натиснете и задръжте бутона "Reverse" /НАЗАД/ за 10-20 секунди (2 пъти). В същото време завъртете бункера обратно на часовниковата стрелка и той ще се отвори лесно.
5. СОК ИЗТИЧА ОТ КОНТЕЙНЕРА ЗА ИЗЦЕЖДАНЕ ПО ВРЕМЕ НА РАБОТА
Проверете дали дъното на контейнера е правилно монтирано, както и дали силиконовите пера на въртящата се четка са правилно пъхнати. Моля, проверете дали контейнерът и въртящите се зъбци са добре захванати. Ако прескачат или сокът изтича по време на изстискването, сменете контейнера, за да разберете дали проблемът е в него. Позвънете в контактния център, ако сте изгубили някоя част.
6. СОКЪТ СЪДЪРЖА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПЯНА:
Плодове и зеленчуци като ябълка, спанак, кейл, зеле, ананас могат да генерират голямо количество пяна. Тя също съдържа хранителни вещества като ензими, минерали, витамини. Затова препоръчваме да пиете сока заедно с пяната. Ако пяната е нежелана, прецедете сока с цедка за чай.
7. ИМА ДРАСКОТИНА/ СЛЕДА ВЪРХУ ШНЕКА ИЛИ ЦЕДКАТА:
Не се безпокойте. Това е следа от последната стъпка в производствения процес, свързана с топлинно обработване. Това не е дефект.
8. ПОЧИСТВАНЕТО НЕ Е ТОЛКОВА ЛЕСНО, КАКТО В РЕКЛАМАТА:
Почистването на уреда чрез поставяне на вода в контейнера и завъртането ѝ е само моментно почистване. Използва се непосредствено след използване на един вид съставки и преди поставяне на друг вид съставки, за да се почистят остатъците. След приключване на изстискването, разглобете уреда и измийте отделните части за по-добро почистване. По принцип можете да добиете няколко пълни контейнера сок (според вида на съставките) с много добро качество, след което препоръчваме да разглобите и измиете старателно отделните части.
9. ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ ОБРАБОТВАТ ЗАМРАЗЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ?
Замразените плодове и зеленчуци могат да повредят уреда, затова трябва да бъдат размразени преди обработване с Hurom. Уредите на Hurom нямат остриета и смилат съставките чрез бавно-изстискващ метод. Затова замразените съставки могат да ги повредят. Препоръчваме след изваждане на продуктите от фризера да ги оставите да се отпуснат за 30-40 минути (през това време те се заскрежават) и да ги обработите след това с приставката за сладолед.
10. МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОСТАВЯТ ПЛОДОВЕ С КОСТИЛКИ?
Плодове с костилки като праскови, череши, манго и други подобни трябва да бъдат обезкостени преди изстискване, тъй като могат да нанесат щети върху уреда. Почистването на костилките да НЕ се извършва над улея на машината – опасност от изпускане на костилка!
11. ПОЯВА НА ШУМ:
Докато се изискват съставките е възможно да се появи шум. Това зависи от вида на плодовете и зеленчуците (например при зеле, моркови, червено цвекло).
- Имайте предвид, че уредите Hurom не трябва да работят дълго време празни, без никакви съставки.
- Можете да чуете шум по време на работа, предизвикан от повърхността, на която е поставен уредът.
- Ако шумът е лек, не предизвиква проблем с работата на уреда. При съмнения, свържете се с контактния център за помощ.
12. КОЛКО ДЪЛГО ВРЕМЕ МОГА ДА СЪХРАНЯВАМ СОКА?
Можете да съхранявате сока в хладилник до 2-3 дена. Разбира се, най-добре е да се консумира веднага след изстискването му докато хранителните вещества не са изчезнали. Видът и състоянието на сока зависят и от съда, в който го съхранявате, от самите съставки, както и температурата на съхранение.
13. КОГА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ЗА ПИЕНЕ НА СОК? МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПИЕ НА ПРАЗЕН СТОМАХ?
Хора в добро общо здравословно състояние могат да пият сок по всяко време. Разбира се, пиенето на сок на празен стомах или преди лягане може да предизвика стомашни болки заради киселинността и фибрите в плодовете и зеленчуците. Най-добре е сокът да се пие 20-30 минути преди хранене.
14. НЕ ИСКАМ ДА ИЗХВЪРЛЯМ ПУЛПАТА:
Когато правим сок от плодове и/или зеленчуци, елиминираме неразтворимите фибри, които нарушават храносмилането и повишаваме усвояването на витамини, минерали, ензими и разтворими фибри. Ако искате по-голямо количество фибри, използвайте едрата цедка.
- Пулпата може да се използва и отделно в различни рецепти – супи, бисквити, крекери, торти.
- Използвайте пулпата за компостиране.
- Пулпата може да се ползва и за храна на домашните любимци.
- Приготвят се маски и лапи за лице от някои видове пулпа.